Ιστορικό

Το Γηροκομείο προϋπήρξε μικρό νοσοκομείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1930 από το Φιλανθρωπικό Σύλλογο Κυριών Σπάρτης «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ». Το Νοσοκομείο είχε χτισθεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του ως άνω Συλλόγου, το οποίο είχε παραχωρηθεί σ’ αυτόν, με δωρεά εν ζωή, από την οικογένεια Ματάλλα με τον όρο να ιδρυθεί επ’ αυτού Νοσοκομείο ή Γηροκομείο απόρων.  Το Νοσοκομείο λειτουργούσε συνεχώς και περιέθαλπε απόρους ασθενείς. Ιδιαίτερο δε ρόλο έπαιξε κατά τον πόλεμο του 1940 και την περίοδο της Γερμανικής κατοχής οπότε περιέθαλπε πολλούς τραυματίες και κατατρεγμένους. Όταν άρχισε να λειτουργεί στη Σπάρτη το Γενικό Νοσοκομείο, καλύπτοντας κάθε ανάγκη νοσηλείας, δεν είχε λόγο ύπαρξης το μικρό Νοσοκομείο των απόρων.

Επειδή όμως την εποχή εκείνη περιέθαλπε απόρους και απροστάτευτους γέροντες η Γενική Συνέλευση του φιλανθρωπικού Συλλόγου απεφάσισε ομόφωνα τη μετατροπή του Νοσοκομείου σε Γηροκομείο για να μη βρεθεί στη δυσχερή θέση να βγάλει στο δρόμο τους αναξιοπαθούντες υπερηλίκους. Στο μακρύ αυτό διάστημα λειτουργίας του, διοικείτο από 10μελές Συμβούλιο εκλεγόμενο από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και Πρόεδρο του εκάστοτε Μητροπολίτη. Οι κυρίες του Συλλόγου, προσφερόμενες εθελοντικά, εκτελούσαν όλες τις εργασίες (καθαριότητα, μαγείρεμα, περιποίηση των τροφίμων) πλην της Νοσηλείας και Ιατρικής παρακολούθησης που γίνονταν από ειδικούς ιατρούς και Νοσηλευτές με συμβολική αμοιβή. 

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι ανάγκες για περίθαλψη απόρων και απροστάτευτων υπερηλίκων στο Νομό αυξήθηκαν, λόγω της μεγάλης μετανάστευσης του νέου πληθυσμού της Λακωνίας στις χώρες Αμερική – Καναδά – Αυστραλία κ.λ.π..

Επειδή το μικρό Γηροκομείο δεν μπορούσε να καλύψει τις τόσες ανάγκες, ο Σύλλογος θεώρησε αναγκαίο να ιδρυθεί ένα αυτοτελές μεγάλο Ίδρυμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Έτσι με την υπ’ αριθμ. 52/28-1-71 ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία επικυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 47/1971 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης διεχωρίσθει ο Σύλλογος από το Γηροκομείο, στο οποίο προσέφερε, για την ίδρυσή του, σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία.

Με το Β.Δ. υπ’ αριθμ. 13/23-12-1972 εφημερίδα της Κυβερνήσεως τεύχος Β’ φύλλο 4/15-1-1973 συνεστήθει ίδιο Ίδρυμα με την επωνυμία φιλανθρωπικό Ίδρυμα Γηροκομείο Σπάρτης «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ». Στο Ίδρυμα αυτό περιθάλπονται σήμερα 100 υπερήλικες, άνδρες και γυναίκες, προς τους οποίους παρέχεται στέγαση, διατροφή, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και λαμβάνεται μέριμνα για την κατά το δυνατόν παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και για την άνετη και ευχάριστη διαμονή τους στο χώρο του Ιδρύματος.

 

 

×

Make an appointment and we’ll contact you.